Valoarea medie a „atentiilor” pentru medici

Valoarea medie a „atenţiilor”

medicul de familie – 5 euro
medic ambulator – 12 euro
medici spital – 51 euro

Mita pe care o dau pacienţii şi companiile farmaceutice într-un an medicilor din sistemul sanitar de stat reprezintă 0,3% din PIB-ul României, arată o analiză a firmei de consultanţă Legicon.

Medicii primesc bani din sistemul public pe servicii pe care nu le efectuează şi prescriu medicamente scumpe, fără a exista o evaluare constantă a impactului asupra sănătăţii pacienţilor, susţine Bogdan Lăzărescu, directorul Legicon.

Potrivit acestuia, lipsa unui control al prestaţiilor medicilor, dar şi salariile mici ale personalului din sistem favorizează popularizarea şpăgii şi a corupţiei.

Cele mai mari „tarife”, în chirurgie

Potrivit unui sondaj realizat de Legicon şi Curs, peste 50 la sută din români dau şpagă înainte de prescrierea tratamentului sau de intervenţia chirurgicală, şi nu din proprie iniţiativă. Cele mai consistente şpăgi au fost date pentru internarea la chirurgie: infantilă, în medie 1.100 lei, ortopedică – 348 lei şi cardiovasculară – 300 lei.

Directorul Legicon susţine că fenomenul corupţiei ar putea fi stopat printr-o serie de măsuri precum: introducerea coplăţii (pacientul suportă o parte din costul serviciului medical), definitivarea protocoalelor terapeutice (care stabilesc zilele de spitalizare şi tratamentul specific unei boli) şi introducerea termenului de „fraudă” în legea privind exercitarea profesiei de medic. Coplata este acceptată deja în mai multe state din UE, printre care Franţa, Belgia şi Irlanda.

sursa: Adevarul

Reclame

4 răspunsuri to “Valoarea medie a „atentiilor” pentru medici”

 1. ciprians Says:

  Claudiu, e numai varful icebergului! problema e mult-mult mai ampla! 😦

 2. Radu Says:

  Oare ce s-a intampla daca lumea nu i-ar mitui pe medici? Stiu ca lumea se teme sa nu dea bani… ca nu vor primi atentia de rigoare. Oricum, oare ce s-ar intampla daca lumea ar avea curajul?

 3. cllod Says:

  Cipri, ai dreptate! Nu au fost luati in calcul: portarii spitalelor, liftierele, brancardierii, asistentele, etc.

  Radu, nu stiu. Cand o sa ajung in cer iti spun 😉 .

 4. romuluss Says:

  Da ideea de coplatitor e ok pt cine vrea. Oricum eu prefer medicina privata, mai ales ca medicii sunt aceiasi pe care ii intalnim in spitale si clinici.

  La medicina privata atentia acordata de medic pacientului e mai buna, plata este la valoare mitei la cabine, astfel ca il vad doar defavorizat pe pacientul care merge la clinica si este in primele minute tratat foarte rau pana depune cotizatia dupa care limbajul se schimba.

  Cred ca cine poate opta pentru acest sistem privat este favorizat din punctul de vedere al interesului dat de medic cat si al dialogului de buna calitate, care pentru pacient este f important.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: